Referenciák

Kapcsolat

MIRE FIGYELJÜNK TELEKVÁSÁRLÁS ELŐTT

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kiszemelt telek megvásárlása előtt nem néznek utána az ingatlan adottságainak, illetve a Helyi Építési Szabályzatnak, miközben már konkrét elképzeléseik vannak álmaik otthonáról.

Minden településnek, illetve Budapesten belül minden kerületnek külön Helyi Építési Szabályzata (HÉSZ, Budapesten KVSZ) van, mely részletes információt ad a szabályozási terv alapján építési övezetekbe sorolt kiszemelt telkünk adta lehetőségekről és kötöttségekről.

A legfontosabb információkat az övezeti paraméterek mutatják, melyek legtöbbször táblázatos formában vannak jelen a szabályzatban. Az itt fellelhető szempontok, mint például a beépítettség, zöldfelület, épület/építmény/homlokzatmagasság, szintterület mutató stb. már egy megközelítőleges képet adnak arról, hogy milyen léptékű házban gondolkodhatunk.

Bizonyos települések övezeti feltétele a megfelelő parkolószám biztosítása, melyet esetenként kötelezően az épület tömegén belül kell kialakítani.

Előfordulhat, hogy az övezeti térképen az utcafront mentén a telken átmenő, jellemzően piros színű vonallal találkozunk. Ez esetben az önkormányzat jövőbeli útbővítés céljából igényt tarthat a telek azon területére.

Ilyen esetben a telkünket földmérő bevonásával meg kell osztanunk és az újonnan kialakult csökkentett területű telekre építkezhetünk. A telekmegosztási eljárás több hónapot is igénybe vehet, így, ha bele is törődünk abba, hogy kisebb telek áll rendelkezésünkre, ez az első lépés, amit el kell intézni, ha mihamarabb építkezni szeretnénk. A hatóság csakis rendezett telekre ad építési engedélyt!

Előfordul, hogy az építési engedélyt a hatóság csakis összközművesített telekre adja meg, tehát a víz-, villany-, gáz- és csatornahálózat már mindenképp be kell, hogy legyenek vezetve, mielőtt az építési engedélyezési eljárást elindítjuk.

A legtöbb településnek már külön Településképi Rendelete is van. Ez az otthonunk küllemébe szól bele. Sok esetben meghatározásra kerül az épület tetőidoma, tetőhajlásszöge, illetve a homlokzati színek és anyagok használata.

Zárásképp hadd említsek meg egy konkrét példát: egy korábbi ügyfelem többlakásos lakóépület tervezésével keresett meg. Nagyvonalakban utána nézett a HÉSZ-nek és az övezeti paraméterek alapján kivitelezhetőek lettek volna az elképzelései, de mivel nem elég alaposan vizsgálta meg a szabályzatot, elkerülte a figyelmét, hogy lakásonként 1,5 db parkolót kell biztosítani (igen, ilyen is van). Így a hat lakásból végül mindössze négyet sikerült kivitelezni a már megvásárolt ingatlanra.

Herczeg Attila