Referenciák

Kapcsolat

MIÉRT JÓK A KIVITELI TERVEK?

Családi házak esetén Magyarországon nem örvend túl nagy divatnak a kiviteli tervek megrendelése, holott sok fejfájástól és akár komoly pénzügyi károktól mentheti meg az építtetőt.

Az építési engedélyezési tervdokumentáció alapvető jogszabályban megfogalmazott tartalmi követelménye nem feltétlen elégséges egy épület kivitelezésére, még családi ház szintjén sem.

Családi házaknál is felmerülhetnek ugyanis olyan összetett szerkezeti-csomóponti kihívások, melyek alapvetően igényelnék az előre átgondolt megtervezést. A helyszínen való fejvakargatás ezért mind időben, mind pénzben negatív következményekkel járhat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az építtető az engedélyezési terv után, vagy már esetleg épp aközben felkeresi a kivitelezőt, akivel a házát meg szeretné valósítani. A kivitelező viszont általában maximum az engedélyezési tervdokumentációt kapja kézhez és aszerint készít árajánlatot. Emiatt az engedélyezési tervben nem részletezett műszaki igényt és tartalmat a vállalkozó egyedi elképzelések alapján vagy egyáltalán nem árazza be, melyből később komoly nézeteltérések adódhatnak.

Családi ház esetén nem szükséges teljes kiviteli tervdokumentációt megrendelni, tekintve, hogy a komplett kiviteli terv nagyjából még egyszer annyiba kerül, mint az engedélyezési terv. Így mi azt javasoljuk, hogy elég csak a bonyolultabb, vagy valamilyen szempont okán szükségesnek vélt tervlapokat, részletrajzokat megrendelni.

Herczeg Attila